0

1 wachtwoord en het echte werk

Organisaties en bedrijven vinden het belangrijk dat bepaalde informatie en gegevens van hun bedrijf veilig en netjes binnen de organisatie blijft. Helaas is dit niet altijd het geval.

Dit komt onder andere omdat er verschillende applicaties worden gebruikt voor het uitvoeren van het werk. Voor elk applicatie dient een medewerker weer andere inloggegevens in te voeren. Vaak vergeten medewerkers door de werkdruk welke inloggegevens zij moeten gebruiken voor een bepaalde applicatie. Om zichzelf de moeite en stress te besparen worden deze verschillende inloggegevens op papier gezet. Dit kan leiden tot veiligheidsrisico’s. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld makkelijk op straat liggen en de vinder van deze gegevens kan daar misbruik van maken.

Mochten de medewerkers het wachtwoord echt zijn vergeten dan is stap twee vaak het contact opnemen met de IT-servicedesk. Deze afdeling heeft het vaak ook al erg druk en dienen de medewerkers dus ook nog eens te helpen met hun inloggegevens. Het wachtwoord kan door de IT-afdeling worden gereset. Door het vergeten van bepaalde inloggegevens kan dit voor beide partijen de productiviteit verlagen omdat zij niet met het ‘echte’ werk bezig zijn.

Voor dit probleem is nu een oplossing. Met de komst van de Single Sign On software, hoeven medewerkers zich nooit meer druk te maken over verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden. Met de Single Sign On service is het niet meer nodig dat een medewerker zich voor verschillende programma’s of systemen aanmeldt. Bij het eenmalig invoeren van de gebruikersnaam en wachtwoord wordt de medewerker automatisch voor alle systemen aangemeld. Mocht hij een programma later op de dag pas nodig hebben, dan is het niet meer nodig om in te loggen.

Het gebruik van één gebruikersnaam en wachtwoord lijkt juist riskanter. Maar dit is niet zo. Door de software van Single Sign On kan de beveiligingsdienst makkelijk in de gaten houden wie er gebruik maakt van welk applicatie. Mocht het voorkomen dat iemand een applicatie gebruikt waarvoor hij niet bevoegd is, dan kan de beveiligingsdienst van de organisatie simpelweg deze gebruiker van de applicatie weghalen. Er kan op een eenvoudige manier gerapporteerd worden door de beveiligingsdienst wie wel en geen toegang heeft tot bepaalde systemen en applicaties. Een groot voordeel van SSO is dat het de productiviteit verhoogd omdat elke afdeling zich volledig kan richten op het ‘echte’ werk.

 

Geef een reactie