0

Springkussenfestival: Buiten spelen voor volwassenen

Door: Caroline Spilt 
Gepubliceerd: 8 juli 2015 14:46
Update: 9 juli 2015 09:23

Niet alleen kinderen willen buiten spelen. Amsterdam krijgt eind augustus een springkussenfestival voor volwassenen en de animo is zacht gezegd enorm: 23.000 Facebook-likes, 16.000 aanmeldingen, en – maar – plek voor 2.000 man. Verwachting: uitverkocht. Een interview met mede-organisator Michiel Döbelman (38) over kosten, risico’s, en over zijn favoriete springkussen.

Een maand geleden zat Bob Wisman op de fiets. Hij en Döbelman hebben een bedrijf, The Roadshow, in de evenementen- en reclamebranche. Gewoon omdat ze het leuk vinden, organiseren ze ieder kwartaal een eigen feestje met springkussens en ballenbakken. Hij belde: “We moeten een feest geven met alléén maar springkussens.” Michiel: “Dat voelde meteen goed. Die dingen hebben zo’n aantrekkingskracht. Al je zintuigen worden geprikkeld door die felle kleuren en aparte vormen.”

“Eerst hebben we een Facebook-pagina aangemaakt, om te checken of er animo was. Daarna ontplofte het al redelijk snel.”

Döbelman (links) en Wisman.

“Het is heel tof om samen iets te bedenken. Om van niets iets te maken. En dan wordt het ook nog heel enthousiast ontvangen.”

Hoe zijn de reacties?

“Die zijn fantastisch. “Oh my god, hier moeten we naartoe!” “Dit is epic!” En op onze site vonden we iemand die zei: “Ik ben die dag ‘best man’ op een bruiloft, maar fuck that. Ik ga hier naar toe. Ze zoeken maar iemand anders!”

Zijn jullie echt de eerste in Nederland?

In Den Haag heb je ook wel eens springkussens voor kinderen gehad. ’s Avonds was daar een dj. Op onze site kregen we ook direct reactie: ‘Jullie zijn niet de eerste.’ ‘Bij mijn nichtje in Zaltbommel hadden ze ook drie springkussens.’ De grootte en de muziek, die hoedanigheid, dat is wat ons uniek maakt.”

Uniek, en een beetje gevaarlijk? In Den Bosch stortte er één in. Kinderen gewond. Een jongetje uit Urk ligt in het ziekenhuis. In Estland werd een springkussen gegrepen door een windvlaag. Twee kids dood. Allemaal in een paar weken tijd. Jullie laten honderd volwassenen rondspringen. Een beetje dance, een beetje bier, een beetje drugs. Hoe voorkom je ongelukken?

“We zijn een reclame- en eventbureau. We doen dit al meer dan tien jaar. Dit is ons vak, dus we weten wel hoe we hier mee om moeten gaan. Daarnaast werken we samen met een springkussenleverancier die al meer dan veertig jaar in deze business zit.”

Hoe?

“Zorgen voor genoeg personeel op de juiste plekken. Bij elk springkussen staat een security persoon, plus vier vrijwilligers, die controleert wie erop komt en beoordeelt of iemand dronken is en in staat is om zich fatsoenlijk te gedragen. Mensen mogen niet met drank of sigaretten op het springkussen.”

Wat kost de verzekering?

“Daar kunnen we lang of kort over zijn: dat kan ik nu nog niet zeggen. Dat wordt berekend op basis van het nog in te huren materiaal en het aantal bezoekers. De ID&T’s van deze wereld organiseren events voor 50.000 tot 60.000 man. Er is een hele markt voor dit soort verzekeringen.”

Wat is je favoriete springkussen?

“Ze zijn nog niet bevestigd, maar we hebben opties op waterglides, stormbanen, bumperball, en een luchtkussen met een ballenbak erin.”

mokum

Geef een reactie