0

Tibet niet meer het einde van de wereld

In het zoek en vind spel ‘Tibetan Quest – Beyond World’s End’, in de serie ‘zoek en vind spelletjes’ van Bravegiant een absolute topper, wordt Tibet nog afgeschilderd als een afgelegen land wat moeilijk bereikbaar is. De huidige situatie is echter totaal anders.

Op dit moment wordt Tibet namelijk snel toegankelijkheid gemaakt door het aanleggen van snelwegen vanuit China naar Tibet. Met man en macht wordt er gewerkt om zelfs de meest ontoegankelijke gebieden te ontsluiten op het wegen netwerk.

Moet je in de game nog over een bergpas, te voet met een paar dragers, voor veel Tibetanen is dit sinds een paar jaar verleden tijd. Via een tunnel komen zij van het ene dal in het ander dal. Met de toegankelijkheid komen de toeristen, zowel uit China als uit de rest van de wereld.

De Chinese regering stimuleert de komst van de chinezen door subsidies te verstrekken aan etnische groepen als zij trouwen met een Han Chinees. Zo wordt het Chinese volk over een aantal jaren een grote eenheidsworst, en verdwijnen er een groot aantal tradities en gewoontes.

De weg naar Tibet begint in Shangri-La, Shangri-La is het verborgen paradijs, sinds de tijd dat het is ontdekt door de Engelse schrijver James Hilton. In zijn boek uit 1939 ‘De Lost Horizon’ beschrijft hij deze mysterieuze plaats, een mooiere plek op aarde bestaat niet. In het verleden werdt Shanri-La Zhongdian genoemd, maar in 2002 is het weer veranderd in Shangri-La, om de magische klank weer terug te krijgen en toeristen te trekken.

Ook ‘Tibetan Quest’ begint in Shangri-La. In het spel zie je de schoonheid van deze plaats. De grafische vormgevers zijn dicht bij de werkelijkheid gebleven, zodat het echt lijkt alsof je door de stad trekt. De snelwegen, de uitlaatgassen en andere ellende die je krijgt door een snel groeiende bevolking vind je natuurlijk niet in het spel terug. Gelukkig maar, want voor velen blijft Tibet een mysterie, wat een mysterie moet blijven.

neuveldenda

Geef een reactie