0

Reu of teef?

Als je een hond wilt, is behalve raskeuze ook keuze voor reu of teef voor veel mensen van belang. De reu is mannelijk, de teef is vrouwelijk. De meningen en de vooroordelen lopen enorm uiteen. Zo zouden teven feller zijn en reuen zachter, zouden reuen vaker ruzie hebben met andere mannetjes dan teefjes met andere vrouwtjes en zouden reuen ook heftiger in gevecht raken. De een vindt een reu  gewoon leuker, de ander een teef. Maar wat in ieder geval vast staat is dat een teefje (meestal) twee keer per jaar vruchtbaar (loops) is en een reu het gehele jaar door in beslag kunnen worden genomen door hormonaal gedrag.

Is een teefje loops, dan moet je hier 4 weken per keer rekening mee houden. Je kan haar niet los laten lopen omdat ze zelf op zoek kan gaan naar een reu, of omdat je zelf niet of te laat kunt ingrijpen als een loslopende reu op haar afkomt. Tijdens de loopsheid kan je dus ook beter niet naar drukke gebieden gaan of op drukke tijden de teef uitlaten. Teefjes kunnen ook schijnzwanger worden, met sloom, nukkig, beschermend of teruggetrokken gedrag tot gevolg. Lang niet alle teefjes hebben hier overigens last van.

Reutjes kunnen helemaal opgaan in geurtjes als er een teef in de buurt loops is. Ze staan dan te kwispelen, te kwijlen, te klappertanden of luisteren totaal niet meer naar het baasje. Dit is in veel gevallen met training en geduld in goede banen te leiden. Maar er zijn ook reuen die totaal van slag zijn, dag en nacht janken en piepen, niet meer eten en steeds proberen te ontsnappen.

Reu en teef kunnen beiden onvruchtbaar gemaakt worden door middel van castratie of sterilisatie met als voordeel dat ze niet meer of veel minder last hebben van hormonaal gedrag.

 

Dit heeft een aantal voordelen:

 • geen ongewenst nestjes
 • minder hormonaal gedrag
 • minder markeren
 • minder onrust
 • minder kans op bepaalde vormen van kanker

 

Echter zijn er ook nadelen te noemen:

 • vacht wordt minder mooi
 • sneller overgewicht
 • reuen kunnen onzeker worden, kans op angstagressie
 • teven kunnen feller worden
 • kleine kans op incontinentie
 • zeer kleine kans op complicaties tijden de operatie
 • meer kans op bepaalde vormen van kanker

De meeste mensen op het hondenforum zijn het er over eens dat niet castreren of steriliseren vaak de beste optie is. Alleen bij ernstige gezondheidsproblemen of gedragsproblemen is het een goed alternatief om de hond te laten castreren of steriliseren. Echter wordt er op het hondenforum van HondenFan regelmatig duidelijk dat veel gedragsproblemen op andere manieren op te lossen zijn of juist los staan van het onderliggende probleem. Advies en informatie inwinnen van een goede hondenschool, gedragstherapeut of dierenarts is dus zeer aan te raden.

Dutch Minds

Dutch Minds is een concept bureau voor internet projecten gevestigd in het hart van Nederland. Het is in 2010 opgericht door een grafisch vormgever en developer die voor de oprichting al succesvol samengewerkt hebben aan diverse opdrachten.

Geef een reactie