0

Voor en nadelen van ventilatiesystemen

Zeker met het warme weer van deze zomer heb je er vast meerdere malen over nagedacht. Wat nou als ik een ventilatiesysteem laat installeren. Zorgen voor een lekkere binnentemperatuur, fijn leefcomfort en bovenal een gezond leefcomfort. Vervolgens denk je: tjah, is dat het nou waard voor die paar warme dagen in Nederland. Je denkt er niet echt verder bij na, maar besluit het toch maar niet te doen. Tot dat je uiteindelijk op deze blog uit bent gekomen. Aangezien je nu dit leest, wil je alles weten over de voor- en nadelen van ventilatie in je huis en over ventilatie opzich. Dus zonder verder gedoe, hier een aantal van de voor- en nadelen van ventilatie in je woonhuis of klein kantoor.

Voordeel: Heerlijk wooncomfort 

Naast verkoeling van diverse ruimtes kan ventilatie ook ingezet worden om ruimtes te verwarmen. Veel mensen denken bij ventilatie aan arco’s en ventilatoren. Ventilatie is echter zoveel meer. Heb je weleens gedacht aan een WTW unit. Deze vangt de verkoelde lucht op, verwarmt deze vervolgens en blaast deze warme lucht terug in de ruimte. Zo hoef je je dure kachel bijna nooit meer aan te zetten. Wanneer je dat toch doet, versterkt deze het effect van de WTW unit en zal deze dus beter presteren.

Nadeel: Geluidsproductie

Een fluisterstille ventilatieoplossing is er nog niet echt. Toch worden ventilatiesystemen steeds stiller en worden er steeds meer systemen ontwikkeld voor woonhuizen. Neem bijvoorbeeld: ‘Woonhuisventilatoren’. Deze units kenmerken zich door hun lage geluidsproductie en moderne designs. Hierdoor is dit ventilatiesysteem ideaal voor woonhuizen en voor kleine kantoorruimtes die niet teveel last willen hebben van de trillingen in geluid die ontstaan in slangen en/of de ventilator zelf. Daarnaast kun je het uiteinde van je ventilaiesysteem goed camoufleren door middel van een plafondrooster.

Voordeel: Gezond leven

Met spotjes van de overheid en verschillende onderzoeksgroepen moet het nu wel duidelijk zijn. Wanneer je een huis slecht ventileert loop je een grotere kans op beschadiging van longen en luchtwegen. Vieze luchtjes blijven hangen en schimmels krijgen de kans te groeien. Ventilatie zorgt dat de lucht ververst wordt en hierdoor door een gezonder leefklimaat.

Nadeel: Duurder dan het raam open zetten

Ventilatie blaast het hele jaar schone lucht in je ruimte, een raam kun je open zetten wanneer je dat wilt. Een raam bestaat al in je woning en zorgt uiteindelijk voor evenveel ventilatie als een ventilatiesysteem. Wanneer je content bent, met een x aantal dagen per jaar tegen hogere stookkosten op te lopen, kun je prima kiezen voor het openen van je raam of deur.

Voordeel: Goed voor het milieu

Ventilatiesystemen draaien op stroom en niet op gas. Goede ventilatiesystemen kunnen je totale CV systeem vervangen, waardoor je fors kunt besparen op je maandelijkse stookkosten.

Verdict

Natuurlijk moet je niet door één blog te lezen je keuze gaan maken of je wel of niet kiest voor een geheel nieuw ventilatie systeem in je woning. ga in gesprek met diverse specialisten en laat je goed inlichten over de specifieke voor en nadelen voor jou. Alleen dan kun je een goede keuze maken.

iq.lars

Geef een reactie