Het is in Nederland wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Hiermee is de schade die jij met jouw auto aan anderen aanricht gedekt. Je kunt je auto ook uitgebreider verzekeren met een WA+ (ook wel WA beperkt casco genoemd) of een Allrisk dekking. Hiermee ben je uitgebreider verzekerd, maar nog niet voor alles. Zo bestaan er ook nog aanvullende verzekeringen. De belangrijkste aanvullende dekkingen die je kunt afsluiten zijn de schade-inzittende verzekering, de ongevallen-inzittendenverzekering, de rechtsbijstand-(of verhaalbijstands-)verzekering, no-claimbescherming en pechhulp.
Je autoverzekering uitbreiden met aanvullende verzekeringen
De standaard dekkingen (WA, WA+ en allrisk) kies je vaak op basis van de leeftijd van je auto. De aanvullende verzekeringen hebben minder te maken met je auto zelf, maar zijn meer bedoeld als hulp voor jou en je passagiers
De schade-inzittendenverzekering
Deze verzekering dekt schade die toegebracht wordt aan jezelf en je passagiers. Daarbij gaat het om zowel letselschade als schade aan de bezittingen van de passagiers en de bestuurder. Heb je een flinke aanrijding gehad en er ontstaat letsel waarbij er sprake is blijvende invaliditeit of overlijden? Jij, jouw nabestaanden, je passagiers of nabestaanden van je passagiers ontvangen een vergoeding. Die vergoeding bestaat uit uitvaartkosten, huishoudelijke hulp, medische kosten maar ook vervoerskosten en inkomstenderving.
Waarom zou je deze aanvullende verzekering afsluiten? Schade aan inzittenden wordt normaal gesproken gedekt op de WA-verzekering. Ben jij de schuldige aan het ongeval dan is jouw eigen schade niet gedekt. Bij een schade-inzittendenverzekering is jouw schade wel gedekt.
De ongevallen-inzittendenverzekering
Het verschil met de schade-inzittendenverzekering is dat het niet uitmaakt wie de veroorzaker van het ongeval is. Je ontvangt een geldbedrag dat een aanvulling is op het bedrag dat je krijgt via de WA-verzekering. Ben jij of één van je passagiers invalide geworden? Dan wordt er een maximaal bedrag uitgekeerd. Jouw nabestaanden of van één van je passagiers krijgen een vast bedrag.
De rechtsbijstandverzekering speciaal voor motorrijtuigen
Na een ongeval kun je te maken krijgen met allerlei juridische zaken. Je krijgt juridische hulp wanneer je deze verzekering afsluit. Meestal wordt je bijgestaan bij bijvoorbeeld een geschil over de strafvervolging of problemen bij de schadevergoeding van je auto.
Pechhulp
Ben je weleens bang dat je auto er ineens mee ophoudt? En dat je op zo’n moment niet weet wat je moet doen? Als je pechhulp hebt afgesloten dan krijg je hulp in zulke situaties. Er zijn verschillende modules voor pechhulp, die allemaal verschillende opties bieden. Sommige soorten pechhulp bieden alleen hulp als je auto niet start in je eigen woonplaats, sommigen gelden voor heel Nederland en anderen gelden in heel Europa. Deze zijn dus vooral handig als je vaak met de auto op vakantie gaat of in het buitenland werkt. Kijk voordat je pechhulp afsluit in de polis van je autoverzekering. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent.
No-claimbeschermer
Heb je schade? En je laat deze repareren? Je schadevrije jaren gaan op deze manier omlaag en daardoor zal je premiekorting ook omlaag gaan. Hierdoor moet je in de toekomst stukken meer gaan betalen voor je autoverzekering. Een no-claimbeschermer kan dit voorkomen. Met een no claimbeschermer kan je één keer per jaar een schade laten repareren zonder dat dit invloed heeft op je premiekorting. Het aantal schadevrije jaren gaat helaas wel omlaag. Maar let op met de no-claimbeschermer: als je in de toekomst wilt overstappen naar een betere of goedkopere autoverzekering zul je dus waarschijnlijk minder premiekorting krijgen.
Let op dat je niet dubbel verzekerd bent!
In sommige gevallen kun je dubbel verzekerd zijn voor deze verzekeringen. Soms zitten er al vormen van pechhulp in je basisverzekering, of biedt de dealer bij een nieuwe auto al dit soort pechhulp. In zo’n geval hoef je natuurlijk niet een aparte pechhulp-module af te sluiten. Ook kan het zijn dat je in je algemene rechtsbijstandverzekering al de module verkeer aan hebt staan. Dan hoef je dat uiteraard niet apart bij je autoverzekering af te sluiten.