0

Ontwijkende Persoonlijkheidsstoornis (OPS)

Het hebben van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis

Meer mensen dan over het algemeen bekend hebben last een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, namelijk ongeveer 1% van de bevolking. Deze stoornis maakt het leven voor deze mensen een stuk lastiger. Dit omdat ze vaak erg onzeker zijn en niet de erkenning krijgen die ze juist zo nodig hebben. Hierdoor halen ze vaak ook niet alles eruit dat erin zit, oftewel, ze zijn beperkt door hun ontwijkende persoonlijkheidsstoornis.

Kenmerken OPS

Mensen die een persoonlijkheidsstoornis hebben vinden het heel erg belangrijk dat andere mensen positief over ze denken en zoeken dan ook naar bevestiging. Als zij die niet krijgen in hun ogen, bevestigt dat alleen maar voor hun dat mensen negatief over ze denken. Hierdoor worden ze nog onzekerder.
Door de onzekerheid die hun leven overheerst proberen ze bepaalde situaties te ontlopen. Ze staan bijvoorbeeld niet graag op de voorgrond. Ze zullen dan ook niet snel een baan aannemen waarbij dat nodig is, want als ze op de voorgrond staan is de kans op falen alleen maar groter. Mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis nemen vaak een baan aan waar het werk kunnen doen met twee vingers in hun neus. Dit zodat ze zeker weten dat ze het werk goed zullen doen.
Verder zullen deze mensen ook niet snel contact leggen als dat niet hoeft. Personen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben dus vaak ook niet veel vrienden. Ze hebben immers het idee dat bijna iedereen een negatief beeld over ze hebben en dat ze niet goed genoeg zijn.

Oorzaak(en) OPS

De afwijking ontstaat meestal in combinatie met karakter en gebeurtenissen. Sommige mensen zijn heel onzeker van nature en als zij constant bevestigd krijgen dat die onzekerheid terecht is, zullen ze in hun latere leven alleen nog maar onzekerder worden. Om te voorkomen dat je kinderen te kampen krijgen met deze ontwijkende persoonlijkheidsstoornis is het dus belangrijk om ook te laten merken wat ze goed doen. Niets maakt het leven zo ingewikkeld als een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Als je last hebt van deze stoornis wordt je hele leven erdoor beïnvloed.

Erres

Geef een reactie