0

Kaasmarkt Alkmaar

De kaasmarkt Alkmaar

Wil je ook wat van de Nederlandse cultuur proeven? Bezoek dan eens de kaasmarkt Alkmaar. De eerste kaasmarkt werd al gehouden vanaf 1356 en volgens sommige mensen zelfs eerder, maar dat is niet onomstotelijk bewezen.

De kaasmarkt is tot stand gekomen, omdat de stad Alkmaar maar 1 weegschaal had en de kazen toch gewogen moesten worden om verkocht te kunnen worden. De kaasmarkt werd dus ingesteld en alle kaasboeren uit de omgeving mochten hun kazen komen wegen. Tijdens deze dagen werd er ook meteen onderhandeld over de kazen.

Op de kaasmarkt Alkmaar proberen ze deze tradities in ere te houden, door nog steeds te handelen als afgelopen eeuwen. De kaasmarkt Alkmaar wordt dus geopend door het luiden van een bel. Vervolgens worden alle kazen die de boeren willen verkopen gekeurd door de keurmeester. Deze snijdt een stukje uit de kaas om te kunnen ruiken, proeven en verbrokkelen. Vervolgens bepaald de keurmeester de kwaliteit van de kaas. Daarna wordt er onderhandeld over de prijs. Hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de prijs.
Als de boer en de onderhandelaar tot een prijs zijn gekomen, wordt deze deal gesloten door middel van een ouderwetse handje klap. Daarna wordt de kaas gewogen door de tasman. Van oudsher nam de tasman het geld aan en stopte het in de tas om zijn middel. Vandaag de dag gebeurd dit niet meer, maar de tasman draagt nog wel de tas om zijn middel. Hier kun je de tasman ook aan herkennen.

Het gewicht wordt nogmaals gecontroleerd door de waagmeester en als deze het gewicht goed heeft gekeurd, is de prijs van de kaas bekend en heeft er een deal plaats gevonden.

Iedere vrijdag tussen April en September vindt deze kaasmarkt Alkmaar weer plaats tussen 10 en half 1. Als je in de buurt bent is het dus zeker een aanrader om een kijkje te nemen. Reken er wel op dat het vrij druk zal zijn, want deze kaasmarkt Alkmaar trekt toeristen over de gehele wereld aan.

Erres

Geef een reactie