0

Iedereen speelt spelletjes

Als mensen mij naar mijn beroep vragen en ik hen trots vertel dat ik spelletjes verkoop, kijken ze soms raar. In negen van de tien gevallen volgt er dan een reactie waarin het woord “kinderen” voorkomt. Alsof enkel kinderen spelletjes spelen? Niets is minder waar! Spelen is helemaal in. Ik kan je zelfs vertellen dat het vooral mannen tussen de 30 en de 45 jaar zijn die onze omzet genereren.

Strategische spellen
Spelen ze dan Monopoly? Nee, er is vandaag de dag een heel uitgebreid gamma aan gezelschapsspelletjes. Volwassenen gaan veelal voor de strategische spellen. Hiermee bedoel ik dan spellen waar je actief bij nadenkt. Denk dan bijvoorbeeld aan de spellen Agricola, Altiplano of Ticket to Ride. Dobbelspellen waar alleen geluk van tel is, klasseer ik dan weer onder de categorie kinderspellen. Die worden wel gespeeld, maar dan meestal in familieverband.

Onder de strategische spellen zijn vooral de worker placement spellen populair. Bij deze gezelschapsspellen ga je zelf arbeiders (soms dobbelstenen) inzetten. De plaats waar de arbeiders gezet worden, bepaalt welke actie een speler mag uitvoeren. Om een worker placement spel te winnen, moet je een hele planning uitdokteren en de meest rendabele acties in de juiste volgorde uitvoeren. Alles behalve kinderspel dus.

Coöperatieve spellen
Wat bij volwassenen tegenwoordig ook vaak op tafel komt zijn coöperatieve spellen. Dit zijn spellen waarbij iedereen gaat samenwerken. Ofwel winnen de spelers allemaal samen ofwel verliezen ze samen.

Real-time spellen
Binnen de groep van coöperatieve spellen heb je dan nog de real-time spellen. Bij deze spellen werken de spelers samen om bepaalde opdrachten uit te voeren binnen een bepaalde (echte) tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de escape room bordspellen. De spelers lossen samen raadsels en puzzels op. Als het lukt binnen de 60 minuten, dan winnen ze het spel. De real-time spellen zijn dé nieuwe mode onder de gezelschapsspellen.

Wil je mee zijn met de mode en eens een coöperatief real-time spel proberen? Dan kan ik je de Exit spellen van 999 games aanraden. Er zijn verschillende scenario’s en verschillende moeilijkheidsgraden. Iedereen vindt er wel wat in naar zijn zin.

lotana

Geef een reactie