0

Besparen op energie doe je zo!

 

Energie besparen in het dagelijks leven
Tegenwoordig word je er via de media voortdurend aan herinnerd dat je zuinig moet omspringen met energie. Voor je begint met het toepassen van allerlei tips en trucs om je energiefactuur te verlagen is het heel belangrijk om na te gaan of je stroom en gas geleverd worden door de voor jou goedkoopste leverancier. Voor gratis advies kun je bij Easyswitch.nl energievergelijker terecht. Daarnaast zijn enkele tips om je verbruik te verminderen heel nuttig. Hieronder zijn een aantal nuttige bespaartips te vinden.

 

Geen onnodige verspillingen
• Het belangrijkste item waar je thuis energie kan op besparen is de verwarming en het gebruik van warm water in jouw woning. Inderdaad, verwarming is goed voor meer dan de helft van jouw energierekening.
• Besparen op verwarming doe je zo: verlaag de temperatuur met één graad, in plaats van 20 °C ga je naar 19 °C. Het maakt niet zoveel verschil in termen van warmtegevoel maar het vermindert jouw energieverbruik met 7%. Als je het toch te koud vindt kun je een beetje warmere kledij aantrekken. ’s Nachts en wanneer je afwezig bent volstaat een temperatuur van 15-16 °C.
• Een ander bekend advies is: neem een douche in plaats van een bad. Dit zal niet alleen het waterverbruik verminderen maar ook je energieverbruik verlagen. Een bad kan inderdaad 3 keer meer warm water verbruiken dan een douche, dat wil zeggen ook 3 keer meer water opwarmen.

 

Efficiënt wassen en drogen
• Verlaag de wastemperatuur. Uit testen is gebleken dat de meeste vlekken verdwijnen bij het wassen op 30 °C. Wetende dat 80% van het energieverbruik van een wasmachine dient om het water te verwarmen is het niet zo’n slecht idee om meer op 30 °C te wassen Hou er ook rekening mee dat een halfgevulde wastrommel evenveel water en stroom verbruikt als een volle.
• Droog weer, een beetje zon en wat wind zijn de perfecte ingrediënten om jouw was buiten te laten drogen en geen onnodige stroom te verbruiken met de droogautomaat.

 

Bewaren van voedsel en koken
• Kies de ideale bedrijfstemperatuur: 18 ° C voor de vriezer, tussen 4 en 6 ° C voor de koelkast. Elke graad is 5% meer verbruik.
• Hou er ook rekening mee dat een te volle koelkast meer stroom zal verbruiken omdat de koude lucht onvoldoende kan circuleren. In tegenstelling tot de koelkast, is het best om de diepvriezer zo goed mogelijk te vullen zodat er zo min mogelijk lege ruimten zijn. Dit voorkomt dat een grote hoeveelheid koude lucht ontsnapt uit de lege ruimtes. Als je niet genoeg voedsel hebt om de diepvries volledig te vullen kun je de lege ruimtes opvullen met blokken piepschuim bijvoorbeeld.
• Ook de bereiding van jouw maaltijden kan op een zuinige manier. Om kleine hoeveelheden te verwarmen is de magnetron is een veel betere optie dan de traditionele oven of kookplaat.
• Geniet ook van de restwarmte van jouw kookplaat of oven. Schakel ze twee tot drie minuten voor het einde van de bereiding al uit. Ze blijven nog even voldoende warmte uitstralen nadat je ze uitgeschakeld hebt.

Als al deze kleine gebaren zijn goed voor het milieu en voor jouw portemonnee maar je mag zeker niet aarzelen om regelmatig na te kijken of je wel de voordeligste leverancier hebt. Overstappen is heel eenvoudig. Op Overstappen.nl/energie kan je heel gemakkelijk en eenvoudig bekijken of je geld kan besparen op jouw energie rekening.

Tim Lagehoven

Geef een antwoord