0

Hoe kun je een kenteken schorsen?

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je je auto voor een langere periode niet gebruikt. Leuke redenen zoals een wereldreis of minder aangename redenen zoals langdurige ziekte. Als je voorlopig niet met je auto de weg op gaat dan heb je de mogelijkheid om je kenteken te schorsen.

In Nederland is het in ieder geval verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten als er een kenteken op je naam staat geregistreerd. De meeste autobezitters hebben echter ook een beperkt of volledig casco autoverzekering. Als je voor langere periode je auto niet gebruikt dan is het natuurlijk zonde van het geld om je autoverzekering te laten doorlopen. Als je je autoverzekering tijdelijk wilt stopzetten, dan kun je je kenteken schorsen op de website van de Rijksdienst voor wegverkeer (RDW). Hieronder lees je meer over hoe dat in zijn werk gaat


Kenteken schorsen
Stap 1: Check of je aan de regels van de RDW voor het schorsen van een kenteken voldoet.
Ten eerste moet het kenteken op jouw naam geregistreerd staan. Ten tweede moet je in bezit zijn van het kentekenbewijs. Ten derde mag je auto na schorsing niet op de openbare weg rijden of staan. Je moet dus een plek hebben om je auto gedurende de schorsing te stallen.

Stap 2: Zorg ervoor dat je alle benodigde papieren bij de hand hebt: het tentaamstellingsbewijs, overschrijvingsbewijs, kentekenbewijs óf de kentekencard.

Stap 3: Ga naar de website van de RDW

Je kunt inloggen met DigiD om de schorsing van je kenteken te regelen. De kosten voor de schorsing bedragen rond de €70. Deze betaal je met iDeal. Wanneer je de schorsing van een kenteken online regelt dan gaat deze direct in. Je ontvangt hierover een mail van de RDW. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing vermeld. Print de mail uit en bewaar deze goed.

Lukt het niet om de schorsing online te regelen? Dan kun je ook terecht bij een kentekenloket of op een van de locaties van de RDW. Vergeet in dat geval niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Je ontvangt van de RDW een nieuw tenaamstellingsbewijs dat vermeldt dat je kenteken is geschorst.


Na schorsing van je kenteken
Na schorsing van je kenteken heb je geen verzekeringsplicht meer, je auto hoeft niet voor een APK keuring naar de garage en je betaalt bij een schorsing van minimaal drie maanden geen wegenbelasting. De RDW geeft de schorsing aan de belastingdienst door. Je hoeft dit dus niet zelf te regelen.

Je moet wel zelf contact opnemen met je verzekeraar om je autoverzekering op te schorten. Je betaalt dan voorlopig geen premie meer. Je kunt ook kiezen voor een verzekering met beperkte dekking. Want ook al ga je niet de weg op, je auto kan natuurlijk altijd door brand schade oplopen of gestolen worden. Laat je daarom goed adviseren door je verzekeraar.

Na een jaar loopt de schorsing automatisch af. Je kunt de schorsing dan verlengen. Het RDW stuurt je een maand voor de afloopdatum een herinneringsbrief.

Ga je je auto weer gebruiken? Je regelt dit gratis op de website van de RDW. Je moet na opheffing van de schorsing weer verzekerd zijn. Dit is een ideaal moment om je te heroriënteren op het aanbod van autoverzekeringen. Het afsluiten van een autoverzekering wil je natuurlijk tegen een zo’n scherp mogelijke premie. Regel dit op tijd, want met onverzekerd rondrijden loop je risico op een boete van €370. Meer informatie over autoverzekeringen vergelijken kan je vinden op SUVlifestyle.

Tim Lagehoven

Geef een reactie