0

Hoe werkt het eigen risico?

Net zoals bij de zorgverzekering hebben ook autoverzekeringen een eigen risico. Het eigen risico is een vast bedrag tussen de € 0 en € 1000. Als je schade hebt opgelopen aan je auto brengen autoverzekeraars het bedrag van je eigen risico in rekening. Bij enkel een WA-dekking geldt het eigen risico niet. Het eigen risico is alleen van toepassing als je WA-beperkt casco of allrisk verzekerd bent. Bij het verhogen van je eigen risico geniet je van korting op je premie. Als je nieuwe auto hebt moet je eerst je auto overschrijven voordat je er mee op de weg kan.

Waarom eigen risico?

Door middel van het eigen risico zal je zo min mogelijk schade declareren. Dit gaat namelijk ten koste van de korting op je premie. Niet alleen verlies je zo korting, ook verlies je telkens schadevrije jaren. De verzekeraar wordt ook gehinderd door het indienen van kleine schades. Dit zal hoge administratieve kosten met zich meebrengen voor de autoverzekering. Voor zowel de bestuurder als de verzekeraar is het beter om kleine schades niet te declareren.

Wat te doen bij ruitschade

Als je auto ruitschade heeft opgelopen dan is het niet altijd zo dat je je eigen risico moet gebruiken. Ruitschade is makkelijk te herstellen en veel goedkoper dan de ruit helemaal vervangen. Als de schade wordt herstelt dan wordt er vaak geen eigen risico in rekening gebracht. Bij het volledig vervangen van de ruit geldt dat er wel gebruik moet worden gemaakt van het eigen risico.

Daarbij is het ook belangrijk om te kijken welke schadeherstelbedrijven erkend worden door je autoverzekering. Door je schade te laten herstellen bij één van die erkende bedrijven vermijd je dat je eigen risico zal worden gebruikt. De polisvoorwaarden van je autoverzekering kan je eventueel raadplegen voor meer informatie hierover.

Liever geen eigen risico?

Als je liever geen eigen risico wilt kan je deze afkopen bij sommige verzekeraars. Door je eigen risico af te kopen wordt alle schade uitgekeerd. Dit kan echter alleen bij allrisk schades. Schades zoals stormschade, ruitschade en diefstal vallen niet onder deze regel. Bij het afkopen van je eigen risico zal je premie stijgen. Vergelijk nu alle autoverzekeringen en kom niet voor verassingen te staan.

Eigen risico zelf bepalen

Bij de meeste autoverzekeringen kan je de hoogte van je eigen risico zelf bepalen. Dit is een bedrag tussen de € 0 en € 1000. Hier geldt dus, hoe hoger dat bedrag is, hoe hoger de korting op je premie voor je autoverzekering. Niet alleen het eigen risico heeft invloed op je premie, ook bijvoorbeeld het soort auto dat je rijdt. Bij Overstappen.nl kan je de dagwaarde auto berekenen door een eenvoudig sommetje. Dit heb je nodig als je auto total loss raakt of gestolen wordt. Check nu je kenteken bij de RDW en raadpleeg je voertuiggegevens.

Tim Lagehoven

Geef een reactie