0

Tips om negatief gedrag te veranderen

Iedereen heeft wel iets in zijn of haar gedrag dat je graag zou willen veranderen.

Veel mensen zouden wel iets willen doen aan hun gewicht. Snel afvallen op een gezonde manier betekent in bijna alle gevallen een aanpassing van eetgedrag. Gezonder eten en daardoor gezonder en minder dik worden.

Of denk aan stoppen met roken. Roken is verankerd in ons gedrag. Wil je stoppen dan is gedragsverandering nodig.

In dit artikel 3 tips om gedrag te veranderen. Hierbij ga ik specifiek in op stoppen met roken en afvallen maar je kunt de tips feitelijk in elke situatie toepassen.

Tip 1: Kies een heldere en realistische doelstelling

Stel voor jezelf een helder en realistisch doel. Het doel heeft een eindpunt en een bepaalde periode om dit te realiseren. Het is belangrijk voor je motivatie dat je doel realistisch is. Wat verder kan helpen is om subdoelen te maken. Je kunt dan gedurende de tijd goed de voortgang meten zodat je weet of je op koers ligt of niet.

 

Tip 2: Kies voor deskundige begeleiding en advies

Gedragsverandering is ontzettend moeilijk en bijna onhaalbaar als je dit helemaal alleen gaat proberen. Stoppen met roken of afvallen vergt bijvoorbeeld een structurele verandering van gedrag waarbij je ook nog eens af moet rekenen met een verslavingsfactor.

Verdiep je in de mogelijkheden die er zijn om je te laten ondersteunen.

Weet je niet zo goed wie je zou kunnen begeleiden dan kun je altijd informatie inwinnen bij je huisarts. Zo kan de huisarts als je wilt stoppen met roken een medicijn zoals Champix voorschrijven gekoppeld aan een erkend stoppen met roken programma.

Als je wilt afvallen geldt feitelijk het zelfde. De huisarts kan medicatie voorschrijven zoals Xenical in combinatie met een leefstijlinterventieprogramma.

 

Tip 3: Motivatie is ‘key’

Zonder motivatie is een gedragsverandering niet mogelijk. Voor stoppen met roken en afvallen hoeft motivatie geen probleem te zijn.

Denk alleen al aan de negatieve gevolgen van roken en overgewicht. Op internet en in de media lees je er dagelijks over. Lees eens wat artikelen, zoek voorbeelden uit de directe omgeving en bekijk video’s en plaatjes en de motivatie zal zeker snel toenemen.

Ook gedurende het traject van veranderen is het belangrijk telkens te focussen op motivatie. Krijg je een terugval start dan opnieuwe met je zelf motiveren. Eventueel met behulp van de begeleider of adviseur, vriende of familie.

Meer tips voor een gezonder lijf lees je hier.

goedkoopsnelafvallen

Geef een reactie