0

Op zoek naar de juiste riem?

Riemen zijn er in vele soorten en maten. Voor dat we ingaan op de verschillende soorten riemen, helpen we u eerst met het vinden van de juiste maat voor uw riem.

Maat riem

Bij de verkoop van riemen wordt er gebruik gemaakt van twee verschillende soorten maten: de maat van de riem zelf, en de taille maat waarvoor deze geschikt is. De taillemaat is de lengte van het middelste gaatje tot aan het uiteinde van de gesp. Normaal gesproken heeft een riem 5 gaatjes. De taillemaat is wat u meet wanneer u met een centimeter uw taille opmeet. De riemenmaat is de complete lengte van de riem. Normaal gesproken is de riemenmaat ongeveer 15 centimeter langer dan de taillemaat. Dit is het stuk van de riem dat uitsteekt en dat u door de passant haalt. Wanneer u bijvoorbeeld een taillemaat heeft van 90 centimeter, dan heeft u een riem nodig met een taillemaat van 90 en een riemenmaat van 105 centimeter.

 

Materiaal

Naast de maat zijn er nog andere factoren waarop u moet letten bij het kopen van nieuwe riemen. Ten eerste is er het materiaal. Er zijn mooie gevlochten stoffen riemen, en natuurlijk de traditionele leren riemen. Leren riemen kunnen we onderscheiden in riemen van tuigleder en splitleder. Over het algemeen zijn leren riemen duurder dan exemplaren van stof. Tuigleder wordt gemaakt van de bovenste laag van de huid van het rund. Splitleder wordt gemaakt van de laag daaronder, en de kwaliteit is meestal iets lager. Splitleder wordt ook gebruikt voor het bekleden van meubels etc. Let erop dat beide soorten leer worden aangemerkt als ‘echt leer’. Zoek even verder of vraag desnoods of de riem van splitleder of tuigleder is wanneer u zeker wilt weten dat u de beste kwaliteit heeft.

 

Breedte

Naast het materiaal is de breedte van de riem ook van belang. Voor normale jeans riemen wordt normaal gesproken 4 centimeter breedte gebruikt. Deze riemen passen echter niet in een pantalon (broek van een kostuum). Voor een formele riem / pantalon riem gaat u op zoek naar een 3,5 centimeter riem.

thom81

Geef een reactie