0

Komst van zelfrijdende auto’s en trucks

Al meer dan 5 jaar is het bekend dat Google X werkt aan zelfrijdende auto’s.
Ze hebben zelfs in Amerika al speciale terreinen en wetten om met deze auto’s te mogen rijden.
Nog interessanter wordt het wanneer dit ook met transport kan.
Zo is bijvoorbeeld ook Amazon bezig om drones te testen om pakketten af te kunnen leveren.
Uiteraard hebben drones vele nadelen, maar trucks daarentegen zouden hier goed gebruik van kunnen maken.

Niet voor niets zijn er al diverse spelers aan het onderzoeken of deze mogelijkheden ook in de truckbranche kunnen gelden.
Er zullen dan vele banen verloren gaan, maar het kan zeker toekomst bieden voor ….

Met gebruikte trucks zal de markt niet drastisch veranderen.
natuurlijk zal er vraag verschuiven van de normale trucks naar de zelfrijdende in ontwikkelde landen, zoals West-Europa, maar dat is niet veel anders dan de introductie van een nieuwe euro-norm.
In landen als Afrika zal vooralsnog altijd vraag blijven bestaan naar de huidige trucks vanwege de lage loonkosten die niet opwegen tegen de extra ontwikkelingskosten van zelfrijdende trucks.
Denk ook eens aan de wegen en condities die het geautomatiseerde alleen maar lastig maken. Zo is de traffic in ontwikkelde landen goed voorspelbaar aan de hand van sensoren, maar rijden ze in ontwikkelingslanden nog altijd 5-baans op een 3-baans weg.

De bedoeling van google is om rond het jaar 2020 zelfrijdende auto’s op de weg te hebben, met bijbehorende wetten en alles erop en eraan. Hierna zal het dan nog 3 jaar duren om alles te perfectioneren als je kijkt naar verschillende weeromstandigheden. De eerste zelfrijdende trucks zouden er rond 2025 al kunnen zijn en rond het jaar 2030 zou het game-over kunnen zijn voor de chauffeurs.

Bedrijven zijn er heel positief over, ze kunnen namelijk heel veel kosten besparen met zelfrijdende trucks. En hierbij gaat het niet om een klein beetje, namelijk een paar honderdduizend dollar per persoon. Echter veel medewerkers maken zich zorgen. Want wat als er geautomatiseerde trucks zijn? Hebben wij dan nog wel werk? Wat gaat er met ons gebeuren?

peterhoum

Geef een reactie