0

Zelfreflectie is persoonlijke ontwikkeling

Geld innoveren ook voor de medewerkers?

Binnen een veranderende maatschappij is het op het werkveld van levensbelang om te blijven innoveren. Dit geldt ook voor je medewerkers. Veel mensen leren zichzelf competenties aan die niet meer gecorrigeerd worden. Het is daarom fijn om competenties te trainen en daarmee te toetsen. Ieder mens heeft er een andere kijk op en dat maakt een verschil in jouw leercurve. Het is daarom aan te raden om hier geld voor vrij te maken in het bedrijfsbudget.

Verlaag de drempel voor zelfreflectie

Dit betaalt zich namelijk weer terug vanuit de bedrijfsprestaties op lange termijn. Er zijn allerlei trainingen voor diverse branches te bedenken die daaraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan assertiviteitstrainingen, persoonlijke effectiviteit, verkooptrainingen etc.

Veel mensen ervaren dit nog wel als een drempel maar zien uiteindelijk in wat dit soort trainingen voor hen kan betekenen. In de assertiviteitstrainingen leert men beter te communiceren voor hogere doeleinden. Vaak om beter voor de dag te verschijnen en omgaan met agressiviteit. Dit kan een drempel zijn omdat mensen het vaak moeilijk vinden om toe te geven dat zij karaktereigenschappen of gedrag niet goed inzetten of simpelweg niet beheersen. Een spiegel voorhouden vinden mensen vaak het moeilijkste wat er is. Dat maakt het daarentegen niet onbelangrijk. Mensen moeten reflecteren op zichzelf en leren toegeven dat zij sommige zaken beter moeten inzetten. Dit is voor mensen in zowel persoonlijk belang als bedrijfsbelang.

Effectiviteit is de beste vorm van tijdsplanning

De trainingen ‘Persoonlijke effectiviteit’ is altijd een interessante. Mensen hebben van zichzelf het idee dat zij effectief zijn in hun planning maar komen met de waarheid vaak van een koude kermis thuis. Planningen maken in een tijdschema kunnen mensen nog wel maken maar wijken daar al snel van af. Goede tips zoals SMART doelen stellen is een hele relevante. Mensen denken vaak te weinig tijd te hebben voor belangrijke zaken. Het is geen kwestie van geen tijd hebben. Het is een kwestie van tijd maken voor prioriteiten en deze zo effectief mogelijk volbrengen, zodat er tijd over is voor andere dingen. De eerste stap in persoonlijke effectiviteit is de manier van denken blootleggen en belemmeringen daarin weghalen. Wanneer men weinig aan zijn of haar hoofd heeft, zal dit een boostend effect hebben op de effectiviteit.

Een frisse blik op de werkelijkheid

Iemand anders een frisse blik laten werpen op jouw competenties werkt dus verhelderend. Persoonlijke ontwikkeling is zeer belangrijk voor elke partij. Probeer je trots opzij te zetten en haal eruit wat erin zit. De enige manier om je te ontwikkelen is zelfreflectie. Toegeven dat je ergens fout zit of kan verbeteren en het waar nodig aanpassen. Of het nou een relatie is of een werksituatie, het zal je altijd helpen verder in het leven te komen.

caswise

Geef een reactie